AJVAR PODRAVKA i kurczak w cieście francuskim...
Z racji iż ostatnio powiodło mi się na STREETCOM i zaproszono mnie do kampanii Ajvar Podravka :)
Postanowiłam połączyć jeden z moich przepisów z pastą warzywną, którą otrzymałam w paczce ambasadora.
Padło na łagodną wersję papryki z bakłażanem :)
Składniki:
*podwójna pierś z kurczaka
*ciasto francuskie
*cebula
*ser mozzarella
*żółtko jajka
*oregano
*sos czosnkowy albo
pastę warzywną ajvar podravka
Zaczynamy od przysmażenia posiekanej cebuli wraz z pokrojonym drobno kurczakiem (doprawiamy wedle uznania).
Kurczaka odsączamy z tłuszczu. Rozwijamy ciasto francuskie (moje jest kupne) i wycinamy 8 prostokątów. Formujemy z nich coś na wzór "słońca", tak aby w środku powstał Nam okrąg.
Ciasto francuskie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i układamy na nim kurczaka z cebulką.
Posypujemy mięso startym serem mozzarella.
A teraz starannie zawijamy i zlepiamy ze sobą ciasto.
Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy oregano.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 15-18min.
W między czasie możemy zrobić własnoręcznie sos czosnkowy lub jeśli mamy mniej czasu to wyjmujemy pastę Ajvar, która nie zawiera konserwantów.
Po wyjęciu z piekarnika Nasze danie prezentuje się następująco:
Przekładamy na duży talerz, a w utworzony pośrodku okrąg wstawiamy do wyboru swój ulubiony sos/pastę.
Kroimy i jemy!
SMACZNEGO!!!











Komentarze
Prześlij komentarz